Go Back

Ручек: ВЕГЕ ОПЦИЈА - ПЛЕСКАВИЧКИ ОД НАУТ

Калории 721 kcal

Состојки
  

  • 200-250 гр наут од конзерва
  • 1 среден компир
  • 1 морков
  • 1 мала главица кромид
  • лукче по желба
  • 1 лажица сусам
  • 1 лажица сончоглед
  • 1 лажиче сув зачин или сол
  • За прилог: Една тиквица по вкус лук и магдонос, малку масло.

Инструкции
 

  • Компирот и морковот се лупат и се сечат на мали коцкички и ги ставаш да се варат. Од кога ќе се сварат битно е да бидат убаво исцедени за полесно да се формира плескавичка.
  • Кромидот се ренда, а лукчето на ситно се сечка или помини го низ преса.
  • Сите состојки ги додаваш во длабок сад, заедно со сусамот и сончогледот. Се мешаат и се прават форми на плескавички. Рерната се загрева на 200 степени, а плескавичките се печат на мрсна хартија.
  • Тиквичките се пропржуваат како гарнир од страна. Јас ги обожавам со малку балсамик, магдонос и лукче. На здравје Веге Армијо!