свеж босилок моја препорака или други зачини по желбаосвен вегета
350-400гр водагустината сами ја одредуваме
1лажица грчки јогурт
1црно лепче
Инструкции
Најпрво на загреана тава со малку масло се пропржува ситно сечканиот кромид, целер, морков и лукче додека не омекнат. Веднаш потоа им се додаваат ситно сечканите и излупени домати заедно со водата и оставаш да зовријат убаво. Негде при крај ја додаваш и коцка супата, го проверуваш на вкус ако има потреба од дополнителен зачин слободно додади, но гледај да не ја користиш вегетата која има многу шеќери. Идеално би било доколку имаш рачен блендер за супата да добие кремаста структура.
Се сервира во комбинација со грчки јогурт и црно лепче.
Notes
ЗАМЕНСКИ РЕЦЕПТ: Чорба од леќа со салата и едно црно лепче, без запршки.