Cookies

Политика за користење на колачиња (cookies)

За да работи правилно интернет страницата и како би можело да се унапредува со цел подобрување на вашето искуство на прегледување, потребнa е минимална количина на информации (cookies) да се сочува на вашиот компјутер. Повеќе од 90% од интернет страници ја користат праксата колачиња и според правилата на Европската унија должни се да побараат согласност од корисниците. Со користењето на овие интернет страници се согласувате со употреба на колачињата, со чие блокирање и понатаму ќе можете да ја прегледувате страницата, но некои нејзини можности нема да бидат функционални.

Што претставуваат „колачиња“ (cookies)

Колачињата(cookies) претставуваат мали текстуални датотеки(фајлови), кои се сместуваат во Вашиот компјутер или друг уред (мобилен телефон, таблет, итн.) од страна на веб страниците кои ги посетувате на интернет. Веб прелистувачот ги испраќа овие колачиња назад кон веб страницата при секоја Ваша посета и ни помага да ја сочуваме информацијата за Вашите активности или кориснички преференци, а се со цел да се обезбеди персонализирана и приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже историјата на пребарување на истата.

Колачињата не содржат лични податоци, како што се Вашето име или адреса. Можете да го прилагодите Вашиот веб-прелистувач да ве предупредува и да ги одбива колачињата да не се запишуваат на Вашиот компјутер. Доколку ја одберете таа можност, одредени функционалности на нашата веб-страна и веб апликација нема да бидат овозможени, односно нема да работат исправно или нема да работат воопшто.

Зошто користиме колачиња (cookies)?

peacharmy.mk користи колачиња (cookies) од следниве причини:

 • За техничко функционирање на веб страницата;
 • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
 •  За подобрување на корисничкото искуство;
 • За оптимизирање и унапредување на фунционалноста на веб страницата;
 • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
 • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.
 • Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата;
 • Kоја содржина од веб страницата на peacharmy.mk сте ја посетиле и кога сте ја посетиле 

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуги да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

Податоците претставуваат статистички показатели кои се користат заради подобрување на квалитетот на интернет страницата.

Таквите информации може да ги вклучуваат името на пребарувачот на интернет, број на посети, просечно време поминато на страната, типот на уреди, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посета на интернет страницата, како што се оперативен систем и испорачувачот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на интернет провајдерите и се различни за секој корисник на интернет и слични информации.

Каков вид на „ колачиња “(cookies) користиме?

Веб страницата peacharmy.mk користи:

 • Задолжителни колачиња(cookies), кои го памтат пребарувањето кога корисникот ќе го исклучи интернет пребарувачот, се со цел да се задржи состојбата на корисникот и кои се потребни за непречена работа на веб страницата. Овие колачиња(cookies) секогаш автоматски се превземаат на Вашиот компјутер, не чуваат никакви лични податоци и за нивното поставување не е потребна Ваша согласност.
 • Аналитичките колачиња(cookies) овозможуваат испраќање и анализа на активностите на корисникот на интернет страницата заради подобрување на функционалноста на интернет страницата или нашите услуги, како на пример оптимизација на веб локацијата за различни типови на уреди, оперативни системи, идентификација на најпопуларни и најмалку популарни производи, анализа на пребарувања на купувачите низ веб локацијата итн. За користење на овие колачиња потребна е Ваша согласност.
 • Маркетинг колачињата(cookies) кои ни овозможуваат да можеме да ги објавуваме своите известувања на peacharmy.mk, како и на други веб страници и друштвени мрежи на начин кој е прилагоден на Вашите интереси земајќи ја во предвид Вашата претходна посетеност на нашата интернет страница. За користење на овие колачиња потребна е Ваша согласност.

Како да ги контролирате колачињата?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Посетувајќи ја нашата веб страна Вие се согласувате со користењето на колачиња од наша страна. Ви овозможуваме да ги контролирате и управувате колачињата кои ги користиме. Ве молиме имајте предвид дека отстранувањето или блокирањето на колачињата може да го ограничи Вашиот пристап до одредени функции на нашата веб страна.

Дополнителни информации за управување со колачињата кај познатите интернет прелистувачи можете да најдете на следниве линкови:

Измени на политиката за приватност

Сите идни измени во нашата политика за приватност ќе бидат објавени на оваа веб-страница. Затоа, треба периодично да ја проверувате нашата политика на приватност за измени.

Прифаќање на условите

Корисникот има можност да даде согласност на веб страницата за користење на „колачиња“ (cookies) или да го одбие истото.

Со користење на колачињата (cookies) корисникот се согласува со одредбите од оваа Политика за колачиња (cookies).

Вашето континуирано користење на веб страницата следејќи ги промените на оваа Политика ќе се смета за ваше прифаќање на дадените промени.

Доколку не сакате да користиме колачиња (cookies) како што е наведено погоре, или ако се премислите откако ќе се согласите со нашата употреба на колачиња (cookies), можете истите да ги избришете преку вашиот пребарувач.

Ако ги користите подесувањата на Вашиот пребарувач за да ги блокирате сите колачиња (cookies) (вклучувајќи ги и основните cookies), делови од нашата веб-страница, може да не работат.

Кој тим си ти?

Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.