ПАРМЕЗАН ПАЛЕНТА со печен зеленчук
Состојки:
- 50 гр палента
- 40 гр сејтан или 100 гр мисиркино/пилешко месо
- 1 лажичка пармезан
- 1 пиперка
- ½ модар патлиџан
- ½ тиквица
- ½ црвен кромид
- 1 домат
- Зачини: сол, бибер, буковец, чили
Начин на подготовка:
- Исецкајте ги сите зеленчуци и ставете ги на хартија за печење. Ставете ги во рерна да се печат на 180°C за околу 20-25 минути, додека не омекнат и добијат златна боја.
- За време на печењето на зеленчуците, пригответе го сејтанот или мисиркиното месо. Ако користите сејтан, пропржете го на малку маслиново масло за кратко време додека не стане крцкав. Ако користите мисиркино месо, пропржете го додека не се зготви целосно.
- За подготовка на палентата, загрејте вода до вриење. Штом зоврие, тргнете го тенџерето на страна и додавајте ја палентата лажица по лажица, постојано мешајќи за да избегнете грутки.
- Вратете го тенџерето на слаб оган и додајте го пармезанот. Продолжете да мешате додека палентата не се згусне и не стане кремаста.
- Послужете ја палентата во чинија, ставете ги врз неа печените зеленчуци и сејтанот или мисиркиното месо.
Прилагодување за мускулна маса:
- Зголемете го количеството на протеини со користење на 100 гр сејтан или 150 гр мисиркино/пилешко месо.
- Додадете 1-2 варени јајца како дополнителен извор на протеини.
- Заменете го маслиновото масло со кокосово масло за дополнителни здрави масти.
Најчесто поставувани прашања:
Може ли да заменам или додам други состојки?
Да, можете да додадете други зеленчуци како брокула, моркови или спанаќ, или да го замените сејтанот со тофу или друг растителен протеин.
Може ли овој рецепт да биде без глутен?
Да, заменете го сејтанот со безглутенски опции како мисиркино месо или тофу за да го направите рецептот без глутен.
Како можам да ги складирам остатоците?
Чувајте ги остатоците во затворен сад во фрижидер до 2 дена. Пред повторно загревање, можете да додадете малку вода за да ја освежите палентата.
Како се загрева овој рецепт?
Загрејте го на шпорет или во микробранова, додавајќи малку вода или масло ако е потребно за да ја освежите текстурата.
Може ли да користам друг тип на месо или протеин?
Да, можете да користите пилешко, мисиркино, тофу или дури и риба како алтернатива.
Има ли здрави додатоци за овој рецепт?
Можете да додадете семки од чиа, ланено семе или ореви за дополнителни здрави масти и хранливи материи.
Нутритивни Вредности (по оригинален рецепт):
Макронутриенти:
- Калории: 350 kcal
- Протеини: 14 грама
- Јаглехидрати: 50 грама
- Влакна: 8 грама
- Масти: 9 грама
Микронутриенти:
- Витамин А: 1200 IU
- Витамин Ц: 25 мг
- Калциум: 100 мг
- Железо: 3 мг
- Магнезиум: 60 мг
- Фосфор: 120 мг
- Калиум: 450 мг
Нутритивни Вредности (со прилагодување за мускулна маса):
Макронутриенти:
- Калории: 500 kcal
- Протеини: 25 грама
- Јаглехидрати: 55 грама
- Влакна: 10 грама
- Масти: 15 грама
Микронутриенти:
- Витамин А: 1300 IU
- Витамин Ц: 30 мг
- Калциум: 150 мг
- Железо: 4 мг
- Магнезиум: 80 мг
- Фосфор: 180 мг
- Калиум: 550 мг