
Пилешко со вргањ

Состојки
– 150-200г пилешки копани без коска и кожа, исечени на парчиња/ВЕГЕ: 150-200гр сејтан
– 1 лажица маслиново масло
– 1 парче свеж корен од ѓумбир, излупен и исечен (по желба)
– 1 млад кромид
– 2 лажици соја сос
– 1 шолја вода
– 6-7 сушени вргањ печурки, натопени во вода 5 минути (или по желба други печурки))
– 2 лажици варен ориз и динстан зеленчук, за сервирање
Начин на подготовка
1. Загрејте го маслиновото масло во голема тава на средно-силен оган. Додадете го ѓумбирот (доколку користите) и пржете 1-2 минути додека замириса.
2. Додадете ги парчињата пилешко/сејтанот и пропржете од сите страни околу 10 минути.
3. Намалете го огнот на средно-слаб. Додадете млад кромид, соја сос, вода. Мешајте додека не почне малку да врие.
4. Додадете ги натопените печурки (доколку користите) и крчкајте, непокриено, 15-20 минути, повремено промешувајќи за рамномерно да се покрие пилешкото/сејтанот.
5. Сервирајте со ориз и динстан зеленчук.
Често поставувани прашања
1. Можам ли да заменам или додадам други состојки?
Да. За полуто, додадете лути пиперчиња. Заменете ги печурките со пиперки или моркови. Изоставете ги печурките за поедноставна верзија.
2. Може ли овој рецепт да биде без глутен?
Користете соја сос без глутен и проверете за глутен во другите состојки. Повеќето состојки се природно без глутен.
3. Како да ги чувам остатоците?
Ставете ги во херметички затворен сад во фрижидер до 3 дена. Замрзнете до 2 месеци.
4. Како да го подгреам ова јадење?
Подгрејте во тава со малку вода или супа додека не се стопли. Загрејте во микробранова со влажна хартиена салветка за да ја задржи влажноста.
5. Можам ли да користам друг вид маринада?
Да. Маринирајте го пилешкото/сејтанот во соја сос, лук и сусамово масло пред готвењето за дополнителен вкус.
6. Има ли здрави додатоци за овој рецепт?
Додадете динстана брокула, грашок или кинеска зелка за дополнителни хранливи материи. Користете мед наместо шеќер за природен засладувач.
Нутритивни вредности
– Калории: 485
– Масти: 25г
– Холестерол: 76мг
– Натриум: 946мг
– Јаглехидрати: 40г
– Протеини: 36г