
Пилешки копанчиња со балсамик

Состојки:
– 2 лажици балсамик
– 1 лаж маслиново масло
– 1 лажичка свеж босилек (или сув босилек)
– 1 лажичка рендана лимонова кора
– мало чешне лук, ситно сечкано
– 1 лажичка сол
– прстофат црн пипер
– 2 пилешки копани без коска и кожа (вкупно 200 гр)
Начин на подготовка:
1. Во мала чинија, изматете го оцетот, маслиновото масло, босилекот, лимоновата кора, лукот, солта и пиперот.
2. Ставете ги пилешките копани во плитка чинија и прелијте ги со половина од маринадата. Оставете да отстојат 10 минути.
3. Загрејте тава за скара на средна температура. Гответе го пилешкото 6-8 минути од секоја страна додека внатрешната температура не достигне 75°C.
4. Прелијте ја преостанатата маринада врз готовото пилешко пред сервирање.
Често поставувани прашања:
1. Можам ли да заменам или додадам други зачини?
Да – користете ½ лажичка оригано или мајчина душица наместо босилек. Додадете ¼ лажичка црвена пиперка за вкус.
2. Дали ова јадење е без глутен?
Да – сите состојки се природно без глутен. Користете сертифициран оцет без глутен ако е потребно.
3. Како да се чуваат остатоците?
Чувајте во затворен сад во фрижидер до 3 дена. Чувајте го сосот одделно ако е можно.
4. Најдобар начин за подгревање?
Подгрејте во тава на средна температура 2-3 минути од секоја страна. Микробранова 45 секунди исто функционира.
5. Алтернативни маринади?
Пробајте да додадете 1 лажичка мед или ½ лажичка сенф. Вински оцет можете да користите наместо балсамик.
6. Здрави додатоци?
Сервирајте со печени пиперки (150г) додава 50 калории и витамин Ц.
Нутритивни вредности:
Калории: 401kcal
Протеини: 34г
Масти: 27г
Јаглехидрати: 4.5г