Пица со тесто од тиквички (за двајца)

Состојки:
– 1 рендана тиквичка, исцедена
– 1 големо јајце, малку матено
– 30г интегрално брашно
– 1 лажичка сол
– 60г рендана моцарела
– 1 лажица рендан пармезан
– 1 мал домат, пресечен на половина и исечкан
– 1 исечкан црвен кромид
– 1 исечкана пиперка
– 1 лажичка оригано
– 1 лажичка сув босилек

Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230°C.

2. Во голема чинија, измешајте ги рендани тиквички, јајце, брашно и сол. Додадете моцарела сирење и половина од пармезанот. Измешајте добро.

3. Префрлете ја смесата во тава за пица од 20см премачкана со масло за готвење. Распоредете ја во рамномерен круг.

4. Печете 13-16 минути додека корицата не добие златно-кафеава боја.

5. Намалете ја температурата на рерната на 200°C.

6. Прекријте ја корицата со преостанатото моцарела сирење, парчиња домат, кромид, пиперка, суви зачини и преостанатиот пармезан.

7. Вратете во рерна и печете уште 10-15 минути додека рабовите не станат златно-кафеави и сирењето не се стопи.

8. По желба, декорирајте со свежи лисја босилек пред сервирање.

Често поставувани прашања

П: Можам ли да заменам или додадам други состојки?
О: Да, можете да ги прилагодите прилозите со други зеленчуци како печурки, маслинки или спанаќ. Сирењето исто така може да се замени со други видови како чедар или гауда, иако моцарелата дава најдобар квалитет на топење за пица.

П: Може ли овој рецепт да биде без глутен?
О: Да, обичното брашно може да се замени со мешавина од безглутенско брашно или бадемово брашно. Бидејќи рецептот користи само 30г брашно, замената треба да функционира добро, иако текстурата може да биде малку поразлична.

П: Како да ги чувам остатоците?
О: Чувајте ги остатоците во херметички затворен сад во фрижидер до 2 дена. Поради основата од тиквички, најдобро е да се консумира што побрзо за да се спречи корицата да стане премногу влажна.

П: Како да го подгреам овој рецепт?
О: За најдобри резултати, подгрејте во рерна или тостер на 180°C за 5-7 минути додека не се загрее целосно. Избегнувајте користење на микробранова бидејќи може да ја направи корицата од тиквички водеста.

П: Може ли да користам друг вид маринада?
О: Овој рецепт всушност не користи маринада. Сепак, можете да го подобрите вкусот со додавање различни суви билки или зачини во смесата од тиквички, како прав од лук или италијански зачини.

П: Има ли здрави додатоци за овој рецепт?
О: Овој рецепт е веќе доста здрав со неговата корица базирана на зеленчук и зеленчукови прилози. Можете да го направите уште поздрав со додавање повеќе зеленчуци како спанаќ или брокула, или со користење сирење со намалени масти.

Стандардни нутритивни вредности (по порција)

Макронутриенти
Вкупно калории: 461 kcal
Протеини: 27.7 g
Јаглехидрати: 39.1 g
Влакна: 8.3 g
Масти: 21.0 g ​

Микронутриенти
Витамин А: 820 IU
Витамин C: 42мг
Калциум: 380мг
Железо: 2.1мг
Магнезиум: 48мг
Калиум: 485мг

Оптимизирани вредности за мускулна маса (по порција)

Макронутриенти
Калории: 482
Протеини: 29г
Јаглехидрати: 42г
Влакна: 8.3г
Масти: 22г

Слични теми

ОМЛЕТ со гвакамоле

Состојки:2 јајца1 мал кромид, тенко исечкан1 пиперка, тенко исечкана1/4 авокадо1 мал црвен кромид, ситно исечкан1 супена лажица сок од лимон2 супени лажици свеж магдонос, исечкан1…

Локо Моко

СостојкиПлескавици– 80г мелено месо– 30г ситно сечкан благ кромид– чешне лук, ситно сечкано– 1 лажица сенф– 1 лажичка сол– 1 лажичка црн пипер Сос– 1…

Кој тим си ти?

Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.