Пилешка салата

Состојки
2 лажици просо
100г пилешки гради
1 лажица маслиново масло
3 лажици лимонов сок
мешана зелена салата или марула
30г фета, издробена
4 сечкани бадеми
Сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:

1. Сварете го просото според упатството на пакувањето. Откако ќе се свари, исплакнете го со ладна вода додека не се излади и исцедете го добро.

2. Загрејте 1 лажица маслиново масло во голема тава на средна температура. Зачинете ги пилешките гради со сол и бибер.

3. Пржете го пилешкото месо 6-7 минути од секоја страна додека не добие златно-кафеава боја и не биде целосно готово.

4. Кога пилешкото ќе биде готово, прелејте со 1 лажица лимонов сок. Префрлете на даска за сечење и оставете да отстои 3 минути пред да го исечете.

5. Во голема чинија, измешајте го преостанатото маслиново масло и лимонов сок со сол и бибер.

6. Додадете го изладеното просо и мешаната зелена салата во чинијата со преливот. Нежно промешајте.

7. Ставете ја салатата со прелив на чинија, додадете го исеченото пилешко, издробеното сирење и сечканите бадеми.

8. Сервирајте веднаш додека пилешкото е сè уште топло.

ЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Можам ли да заменам или додадам други состојки?
Да, овој рецепт е прилично флексибилен. Можете да го замените пилешкото со грилирани ракчиња или тофу, фетата со козјо сирење, и бадемите со други јаткасти плодови како ореви или пекани. Исто така можете да додадете зеленчук како шери домати, краставици или пиперки за да ја зголемите нутритивната вредност.

Може ли овој рецепт да биде без глутен?
Да, овој рецепт може да се подготви без глутен со замена на просото со киноа или ориз. Сите други состојки во рецептот се природно без глутен.

Како да ги чувам остатоците?
Најдобро е да ги чувате состојките одделно – чувајте ја салатата со прелив, вареното просо, пилешкото и додатоците во одделни херметички садови во фрижидер. Состојките треба да останат свежи 2-3 дена, иако салатата со прелив може побрзо да овене.

Како да го подгреам овој рецепт?
Пилешкото и просото може да се подгреат одделно во микробранова печка 1-2 минути или додека не се стоплат. Сепак, зелената салата треба да се сервира ладна, и најдобро е да се додаде свеж прелив при сервирање на остатоците.

Можам ли да користам друг вид маринада?
Иако овој рецепт користи едноставен прелив од лимон и маслиново масло, можете да експериментирате со различни маринади за пилешкото како балсамико или мед и сенф. Само осигурајте се дека го одржувате соодносот 2:3 на масло наспроти киселина (како лимонов сок или оцет) за балансиран прелив.

Има ли здрави додатоци за овој рецепт?
Овој рецепт е веќе доста здрав, но можете да ја зголемите неговата нутритивна вредност со додавање авокадо за здрави масти, наут за дополнителни протеини и влакна, или шарен зеленчук како моркови или црвени пиперки за дополнителни витамини и минерали.

Стандардни нутритивни вредности

Макронутриенти:
Калории: 402
Протеини: 40г
Јаглехидрати: 23г
Влакна: 3г
Масти: 16г

Микронутриенти:
Витамин А: 2850 IU
Витамин Ц: 18мг
Калциум: 285мг
Железо: 4.2мг
Магнезиум: 145мг
Калиум: 820мг

Оптимизирани вредности за мускулна маса (по порција)

Макронутриенти:
Калории: 522
Протеини: 51.5г
Јаглехидрати: 36г
Влакна: 6г
Масти: 21г

Слични теми

Лесна примавера вечера

Состојки: 50г интегрална тестенина150гр брокула, исечена на цветчиња2 средни моркови, исечени на лентички10 шери домати, пресечени на половина2 чешниња лук, ситно сечкани1 лажица грчки јогурт1…

Кој тим си ти?

Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.