Пилешки Авокадо Врап

Состојки
– 150гр пилешки стек/ВЕГЕ:150гр тофу
– 1 лажичка маслиново масло
– 1 домат исецкан
– 10г кромид, ситно сечкан
– Прстофат сол
– Прстофат буковец (опционално)
– 1/4 зрело авокадо, исечено
– 1 супена лажица сок од лимета
– 1 интегрална тортиља

Начин на подготовка:
1. Загрејте го маслиновото масло во тава на средна температура. Запржете го пилешкото копанче/тофуто претходно исушено од течноста, од сите страни (~3-4 минути).
2. Додадете ги исечканите домати, кромидот, солта и буковецот во тавата. Доведете до вриење, потоа намалете ја температурата. Покријте и гответе 25-30 минути, додека пилешкото/тофуто не достигне внатрешна температура од 75°C.
3. Извадете го пилешкото од тавата. Искинете го месото, отстранете ги коските и вратете го искинатото пилешко во тавата. Варете го пилешкото/тофуто непокриено 8-10 минути додека сосот не се згусне.
4. Прелијте го сокот од лимета врз парчињата авокадо. Загрејте ја тортиљата во сува тава за 20 секунди.
5. Распоредете ја пилешката/тофу смесата на тортиљата, ставете авокадо одозгора и завиткајте цврсто.

Често Поставувани Прашања
1. Дали можам да заменам или додадам други состојки?

Да! Заменете го пилешкото копанче со пилешки гради или додадете зеленчук како спанаќ или пиперка. За веге, наместо тофу, додадете зеленчуци како спанаќ и пипер.

2. Дали оваа рецепта може да биде без глутен?
Користете тортиља без глутен или лист од зелена салата.

3. Како можам да ги чувам остатоците?
Чувајте завиткано во фолија или во херметички затворен сад во фрижидер до 2 дена.

4. Како да ја подгреам оваа рецепта?
Подгрејте во тава на средна температура додека не се загрее целосно, или во микробранова печка 45 секунди.

5. Дали можам да користам друг вид на маринада?
Да – пробајте маринада со лимон и билки или сос на база на јогурт за киселкав вкус.

6. Дали има здрави додатоци за оваа рецепта?
Додадете лиснат зеленчук, грчки јогурт или печен зеленчук.

Нутритивни вредности:
– Калории: 477
– Протеини: 33.5г
– Масти: 26г
– Јаглехидрати: 29г
– Влакна: 5г

Слични теми

Пилешка супа со леќа

Состојки1 лажица маслиново масло1 сечкан морков1 сечкан кромид1 чаша сечкан праз150 грама пилешки гради или копан без коски и кожа, исечени на коцкиситно сечкан лук1…

Пиле со наут во тава

Состојки:1 пилешки стек (150г)50г наут100г чери домати50г кељ1 чешне лук, сецкано1 см парче ѓумбир, рендан1 супена лажица маслиново масло60мл бело виноСол и црн пипер по…

Кој тим си ти?

Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.