
Салата со киноа со брусница

Состојки:
– 1 лаж маслиново масло
– 1 лажичка рендана кора од лимон
– лимонов сок
– 1 лажичка свеж ѓумбир, ситно сецкан
– 1 лажичка сол
– 250 мл зеленчуков бујон
– 50 г киноа
– половина краставица, исечена на коцки
– 30 г сува брусница
– свеж магдонос, сецкан
– 1 млад кромид, исечен на тенко
– 1/4 авокадо, исечено на коцки
Начин на подготовка:
1. Измешајте го маслиновото масло, кората од лимон, лимоновиот сок, ѓумбирот и солта во мала чинија
2. Темелно исплакнете ја киноата. Доведете го бујонот до вриење во мал сад, додадете ја киноата, намалете го огнот и варете покриено 12-15 минути.
3. Комбинирајте ја сварената киноа, краставицата, брусницата, магдоносот и младиот кромид во чинија
4. Прелејте го преливот врз салатата и нежно промешајте
5. Додадете го авокадото непосредно пред сервирање
Често поставувани прашања:
1. Можам ли да заменам/додадам состојки?
Да: Користете суво грозје наместо брусница, додадете печени пиперки или заменете го магдоносот со нане
2. Без глутен?
Да – киноата и сите состојки се природно без глутен
3. Чување?
Чувајте во фрижидер во херметички затворен сад до 2 дена (додадете го авокадото свежо пред сервирање)
4. Подгревање?
Најдобро се служи студено. Ако подгревате, ставете во микробранова 30 секунди и промешајте
5. Алтернативи за маринада?
Пробајте да додадете ½ лажичка мед или ¼ лажичка црвен пипер во преливот
6. Здрави додатоци?
Додадете 20г ореви или 50г бејби спанаќ за дополнителни хранливи материи
Нутритивни вредности:
Калории: 340kcal
Јаглехидрати: 38г
Протеини: 5г
Масти: 20г
Влакна: 5г
Витамин Ц: 25% ДВ
Железо: 15% ДВ