
Тајландски лингвини

Состојки
50 г интегрални лингвини
1 лаж соја сос
1 лаж сок од лимета
1 лаж чили сос
100 г пилешки гради, исечкани на коцки/ВЕГЕ: 100г тофу
25 г грашок
1 пиперка сецкана
1 чешне лук
1 големо јајце
неколку несолени кикирики, сечкани
Начин на подготовка
1. Сварете ги лингвините според упатството на пакувањето. Исцедете и тргнете настрана.
2. Подгответе го сосот: Во мал сад, измешајте го соја сосот, сокот од лимета и чили сосот.
3. Загрејте 1 лажица маслиново масло во голема тава на средно-висока температура. Додадете го пилешкото/тофуто; пропржете 5-7 минути. Извадете и тргнете настрана.
4. Во истата тава, додадете го преостанатото масло. Пропржете го грашокот и црвената пиперка додека не станат крцкави. Додадете го лукот; гответе 1 минута.
5. Додадете го јајцето: Сипете го изматеното јајце во тавата, потпржете додека не се стврдне.
6. Додадете ја сварената тестенина во тавата. Прелејте го сосот и промешајте. Вратете го пилешкото во тавата; загрејте.
7. Сервирајте: Посипете со кикирики.
Често поставувани прашања
1. Можам ли да заменам или додадам други состојки?
Да – додадете моркови, брокула или зачински билки како коријандер. Заменете го пилешкото со ракчиња.
2. Може ли овој рецепт да биде без глутен?
Користете соја сос без глутен и проверете дали чили сосот е без глутен.
3. Како да ги чувам остатоците?
Чувајте во херметички затворен сад во фрижидер до 3 дена.
4. Како да го подгреам ова јадење?
Подгрејте во микробранова со малку вода или во тава на слаб оган.
5. Можам ли да користам друга маринада?
Пробајте маринада од соја-ѓумбир или мед-лук за пилешкото.
6. Има ли здрави додатоци?
Додадете варен зеленчук, повеќе лук или свежи билки како босилек.
Нутритивни вредности
– Калории: ~385
– Протеини: ~16г
– Јаглехидрати: ~39г
– Масти: ~8г
– Влакна: ~5г
– Натриум: ~600мг