БУРИТО ВО ЧИНИЈА
Состојки:
- 2 лажици просо
- 1 лажица црвен грав
- 1 лажица пченка
- 1 домат
- ½ црвен кромид
- ¼ авокадо
- Малку марула
- Веге кашкавал (опционално)
За дресинг:
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажица балсамик
- Малку сол и бибер
Начин на подготовка:
Свари ги просото, гравот и пченката до омекнување. Во длабока чинија постави ја марулата заедно со исечканиот домат и црвен кромид. Откако ќе се сварат состојките, додај ги во чинијата. Испасирај го авокадото и додади го на крај, заедно со останатите состојки. Измешај ги сите состојки во чинијата и прелиј го дресингот со маслиново масло, балсамик, сол и бибер.
Прилагодување за мускулна маса:
Додадете 50 грама варена киноа или дополнителни 2 лажици црвен грав за повеќе протеини и јаглехидрати. Можете исто така да додадете и парчиња пилешко или тофу за дополнителен извор на протеини.
Најчесто поставувани прашања:
Може ли да заменам или додам други состојки?
Да, можете да додадете краставица, пиперка или друг зеленчук по ваш избор.
Може ли овој рецепт да биде без глутен?
Да, рецептoт е природно без глутен.
Како можам да ги складирам остатоците?
Чувајте ја салатата во фрижидер до 1 ден, но избегнувајте да го додадете дресингот ако планирате подоцна да ја консумирате.
Како се сервира овој рецепт?
Сервирајте ја салатата свежа, како прилог или лесен ручек.
Може ли да користам друг тип на дресинг?
Да, можете да користите лимонов сок или јаболков оцет наместо балсамик.
Нутритивни Вредности (по оригинален рецепт):
Макронутриенти:
- Калории: 250 kcal
- Протеини: 6 грама
- Јаглехидрати: 35 грама
- Влакна: 8 грама
- Масти: 10 грама
Микронутриенти:
- Витамин А: 1200 IU
- Витамин Ц: 20 мг
- Калциум: 50 мг
- Железо: 2 мг
- Магнезиум: 40 мг
- Калиум: 300 мг
Нутритивни Вредности (со прилагодување за мускулна маса):
Макронутриенти:
- Калории: 350 kcal
- Протеини: 12 грама
- Јаглехидрати: 45 грама
- Влакна: 10 грама
- Масти: 12 грама
Микронутриенти:
- Витамин А: 1300 IU
- Витамин Ц: 25 мг
- Калциум: 60 мг
- Железо: 3 мг
- Магнезиум: 60 мг
- Калиум: 400 мг