
Чипс од јаболко

Состојки:
1 јаболко
цимет
(опционално) малку засладувач или кокосов шеќер
Начин на подготовка:
Загреј ја рерната на 100°C (ако имаш вентилатор, вклучи го). Измиј ja јаболкaта и (по желба) излупи ја. Не мора да ја лупиш ако сакаш повеќе влакна. Исечи ја јаболката на тенки кружни парчиња (околу 2-3 мм). Колку потенки – толку покрцкави! Отстрани ги семките од средината (можеш и пред да сечеш ако имаш алатка). Нареди ги парчињата на плех обложен со хартија за печење – нека не се преклопуваат. Посипи со цимет (и малку засладувач ако сакаш послатка верзија). Печи ги додека не станат суви и крцкави. Кога ќе се засушат од едната страна, сврти ги.
Нутритивни вредности:
Калории: 63 kcal
Јаглехидрати: 9.6g
Протеини: 2.3g
Масти: 2.1g