Јагоди во растопено темно чоколадо

Состојки:
1 рака свежи јагоди (околу 6–7 средни, ~100 гр)
1 коцка темно чоколадо (над 75% какао, ~10 гр)

Начин на подготовка:

Измиј ги јагодите и добро исуши ги со салфетка.
Во мала чаша или садче, растопи ја коцката темно чоколадо:
Микробранова: Загревај 20–30 секунди, промешај, по потреба додади уште малку време.
Пареа: Стави го чоколадото во сад над зовриена вода и мешај додека се стопи.

Има два начина на сервирање:
Топење: Стави ги јагодите на чепкалки и топни ги директно во чоколадото.
Прелевање: Нареди ги јагодите на чинија и попрскај ги со растопеното чоколадо одозгора.

Нутритивни вредности:
Калории: 87kcal
Протеини: 1.5г
Масти 4.8г
Јаглехидрати: 11.7г

Слични теми

ЧОКО БОРОВИНКИ

Состојки: Начин на подготовка: Прилагодување за мускулна маса: Најчесто поставувани прашања: Може ли да заменам или додам други состојки?Да, можете да додадете ореви, лешници или…

БАНАНА ЛИЖАВЧЕ

Состојки: Начин на подготовка: Прилагодување за мускулна маса: Најчесто поставувани прашања: Може ли да заменам или додам други состојки?Да, можете да додадете ореви, семки, или…

Чорба од печурки и зеленчук

СостојкиПечурки (шампињони): 3 големи, исечкани на коцкиТиквичка: 1, исечкана на коцки (со лушпа)Црвен патлиџан: 1, исечкан на коцкиПраз: 1/2 страк, ситно исечканПиперка: 1 голема, исечкана…

Кој тим си ти?

Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.