
Тава со наут и шери домати

Состојки:
50 г наут сиров, или 100гр од тегла
150 г шери домати
2 чешниња лук, сецкани
2 см свеж ѓумбир, изрендан
1 грст свежи листови кељ
1 лажиче маслиново масло
60 мл бело вино
Сол и црн пипер по вкус
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 230°C.
Загрејте половина од маслиново масло во голема тава што може да оди во рерна на средна температура.
Додадете го лукот и ѓумбирот во тавата, прелејте со останатото маслиново масло и гответе 1 минута. Зачинете со сол, пипер мешани зачини.
Додадете го виното и доведете до вриење, стружејќи ги остатоците од дното на тавата. Гответе додека течноста малку не се намали, околу 3-4 минути.
Додадете ги шери доматите и наутот со нивната течност. Варете 3 минути.
Префрлете ја тавата во рерна и печете 8 минути.
Додадете го кељот, покријте и вратете во рерна уште 3 минути додека кељот малку не омекне.
Извадете од рерна, нежно промешајте ги состојките и оставете да отстои 3 минути пред сервирање.
Често поставувани прашања
1. Можам ли да заменам или додадам други состојки?
Да, можете да го прилагодите овој рецепт со различни зеленчуци како пиперки или спанаќ наместо кељ. Наутот може да се замени со други мешунки како бел грав, иако можеби ќе треба да се прилагоди времето на готвење.
2. Може ли овој рецепт да биде безглутенски?
Да, овој рецепт е природно безглутенски како што е напишан. Само проверете дали вашата мешавина зачини и виното се сертифицирани како безглутенски ако имате сериозна осетливост на глутен.
3. Како можам да ги чувам остатоците?
Чувајте ги остатоците во херметички затворен сад во фрижидер до 3-4 дена. Вкусовите всушност може да се подобрат по еден ден како што зачините продолжуваат да се мешаат.
4. Како да го подгреам овој рецепт?
Подгрејте во сад погоден за микробранова печка 1-2 минути, промешувајќи на половина време, или во тава на средна температура додека не се загрее. Додадете малку вода ако смесата изгледа сува.
5. Можам ли да користам друг вид маринада?
Иако ова технички не е маринирано јадење, можете да го промените вкусот користејќи различни мешавини на зачини, како кари во прав. Белото вино може да се замени со зеленчуков бујон или сок од лимон за поинаква вкусова база.
6. Има ли здрави додатоци за овој рецепт?
Ова јадење е веќе доста здраво, но можете да додадете повеќе зеленчуци како моркови или тиквички за дополнителни хранливи материи. Размислете за додавање прехранбен квасец или семки (како тиква или сончоглед) одозгора за дополнителни протеини и минерали.
Стандардни нутритивни вредности
Макронутриенти:
Калории: 304 ккал
Протеини: 11г
Јаглехидрати: 39.5г
Влакна: 18г
Масти: 8г
Микронутриенти:
Витамин А: 3250 IU
Витамин C: 85мг
Калциум: 180мг
Железо: 6.5мг
Магнезиум: 120мг
Калиум: 890мг
Оптимизирани вредности за мускулна маса (по порција)
Макронутриенти:
Калории: 485 ккал
Протеини: 33г
Јаглехидрати: 56г
Влакна: 18г
Масти: 12г