ЗЕЛЕНА ШАКШУКА
Состојки
- 2 јајца
- 1 интегрално лепче
- 2 полни раце свеж спанаќ (може и смрзнат)
- 1 чешне лукче
- 30 гр фета
- Зачини: сол, бибер, црвен пипер
Начин на припрема
Секогаш полесната опција е смрзнат спанаќ ,но многу подобро е доколку си земеш свеж. Стави едно тенџере со вода на оган да зоврие, па штом зоврие стави го измиениот спанаќ едно 30 секунди да омекне. Извади го и исцеди го , а во тавче на оган на 1 лажица маслиново масло стави да омекне чешнето лук па додај го спанаќот и зачините. Измешај, не му треба многу па направи две дупки каде што ќе ги ставиш јајцата да се пржат. Намали ја температурата и покриј со капак да се испржат јајцата одозгора а да не мора да користиш повеќе масло. Нароси си фета и сервирај си со едно парче лепче.