Burnout – науката позади овој термин и како да ја пребродиме!

Сите сме го доживеале – тоа чувство да се оди со 100 на саат со недели, месеци или можеби дури и години додека жонглираме со зафатени распореди, рокови, одговорности и врски. Некои денови, се чувствуваме како да летаме. Но други? Може да се манифестираат како преоптоварување, исцрпеност, цинизам, сомнеж во себе… Едноставно кажано? Исцрпеност и премореност.

За среќа, исцрпеноста не е постојана состојба на битие и со сила, издржливост и соодветни алатки, можеме да се вратиме од таа состојба.

Дали е вклучено светлото за проверка на моторот?

За да разбереме како можеме да го победиме исцрпеноста, прво е корисно да погледнеме како функционира стресот во нашите тела. Стресот започнува во хипоталамус хипофиза надбубрежните жлезди, или HPA, оската на телото – местото каде што се испреплетуваат нашиот централен нервен систем и ендокриниот систем. Овде, кортизолот (познато како хормонот на стресот) се ослободува, а потоа се изразува на еден од двата начини: хорметички или хроничен.

Замислете го хорметичкиот стрес како добар стрес. Тоа се случува во здрави ниски дози кои нè одржуваат привремено будни (како утрински HIIT тренинг, студено нурнување или рок на работа) и всушност може да изгради толеранција и сила на клетките за да се справиме со подолготрајниот стрес во иднина. Од друга страна, хроничниот стрес – секогаш таму, нешто што ве оптоварува што доаѓа од долгорочна изложеност на низок стрес – негативно влијае на нашето физичко и ментално здравје.

Кога сме изложени на стрес подолг временски период, неизбежно е да се вклучи „светлото за проверка на моторот“ на нашето тело (познато како сигналот што ни помага да идентификуваме дека сме на пат кон исцрпеност). Тоа може да изгледа како несоница, анксиозност или раздразливост, или можеби ќе се манифестира како дигестивни проблеми, мозочна магла или чувство на повлекување.

Кога ќе ја искористиме интелигенцијата на нашето тело – со тоа што ќе бидеме внимателни и ќе обрнуваме внимание на желбите и потребите на нашето тело – можеме да се вклучиме и да одговориме на сигналите што телото ни ги испраќа за време на периоди на хроничен, низок стрес, а потоа да преземеме нешто за да го пребродиме.

Кога “имам работа” води до прегорување

Интеракцијата помеѓу хроничниот стрес, оската HPA и последователната каскада на физички и емоционални последици што доведуваат до исцрпеност може да се објасни со Теоријата за синдром на општа адаптација (ГАС). Теоријата за ГАС, измислена од лекарот и истражувач Ханс Сеље, го опишува процесот во три чекори што се случува во телото кога ќе наиде на секаков вид на стрес:

Фаза 1: Аларм – Симпатичкиот нервен систем (она што го активира вашиот одговор „бори се или бегај“) и оската HPA се активираат како одговор на стресен фактор, како што е поместен рок на работа или особено интензивна кардио сесија.

Фаза 2: Отпорност – За да се справи со стресот при рака, телото ослободува кортизол, предизвикувајќи одговор на борба или бегање. Кортизолот продолжува да се испумпува сè додека не се појави јамка за негативна повратна информација во оската HPA што му укажува на вашето тело дека може да се врати во состојба на смиреност.

Фаза 3: Исцрпеност – Кога таа негативна повратна информација не е активирана (читај: хронична изложеност на физички или ментален стрес), телото продолжува да ги мобилизира своите ресурси, што доведува до адренална инсуфициенција за борба против стресот. Ова на крајот може да се манифестира како чувство на исцрпеност и умор.

Нашата листа за проверка за намалување на стресот

За да избегнете достигнување на исцрпеност во фаза 3, фокусирајте се на негување на вашиот ум и тело, како и избегнување изложеност на хроничен стрес од низок степен. Еве три начини да го направите тоа:

Отстранете ги физичките стресови од вашата исхрана. Воспалителна храна, рафинирани шеќери, токсични адитиви и хемикалии, па дури и неурамнотежени оброци кои го зголемуваат шеќерот во крвта, сето тоа може да придонесе како физички стрес на вашето тело. Наместо тоа, одлучете се за оброци густи со хранливи материи и растителни оброци кои го потхрануваат цревата, го олеснуваат воспалението и ги балансираат вашите хормони.

Користете адаптогени кога е потребно. Адаптогените се растителни супстанции кои му помагаат на нашите тела да управуваат со стресот (ни помагаат да избегнеме преместување од фаза 2 во фаза 3) и да ја вратиме рамнотежата. Печурките Кордицепс се насочени директно кон стресот и ја поддржуваат издржливоста преку зголемување на производството на АТП, молекулата која ја напојува енергетската функција на телото. Ашвагандата помага во балансирање на кортизолот и ја олеснува адреналната дисфункција.

Цел: 7-8 часа висококвалитетен сон секоја вечер. Спиењето го намалува нивото на кортизол и го олеснува нашиот ум и тело за да можеме да избегнеме исцрпеност. За да го поддржите ресторативниот сон, обидете се да внесувате додатоци со магнезиум, магнезиумот може да го регулира нивото на кортизол, помагајќи да се ублажат симптомите на токсичен стрес и да се промовира мирен сон.

Ако ти се допадна овој текст имаме добри вести за тебе: неделен newsletter FIT FRIDAY.

Сите работи што ТРЕБА да ги правиш спакувани во неделен newsletter и направени посебно за тебе. Во FIT FRIDAY ќе добиеш БЕСПЛАТНИ вежби, рецепти и бонуси!

Остави го твојот меил подолу и почни со грижа за себеси и своето тело. Ти го заслужуваш тоа!

    Слични теми

    Кој тим си ти?

    Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.