
ОМЛЕТ со гвакамоле

Состојки:
2 јајца
1 мал кромид, тенко исечкан
1 пиперка, тенко исечкана
1/4 авокадо
1 мал црвен кромид, ситно исечкан
1 супена лажица сок од лимон
2 супени лажици свеж магдонос, исечкан
1 лажичка маслиново масло
Сол и црн пипер по вкус
За гвакамолето:
Изгмечете го авокадото и измешајте со исечканиот црвен кромид, сокот од лимон и исечканиот магдонос
Начин на подготовка:
1. Загрејте го маслиновото масло во тава од 24см што не се лепи на средна температура. Додадете го исечканиот кромид и пиперка, пропржете додека не омекнат, околу 3-4 минути. Извадете од тавата и ставете настрана.
2. Во сад, изматете ги јајцата додека не се добро соединат. Зачинете со малку сол и црн пипер.
3. Користејќи ја истата тава, осигурете се дека е чиста и додадете малку маслиново масло ако е потребно. Истурете ги изматените јајца во рамномерен слој.
4. Намалете ја температурата, покријте со капак и оставете да се готви 1-2 минути додека јајцата не се речиси готови, но сè уште малку влажни одозгора.
5. Додадете ги пропржените зеленчуци на едната страна од омлетот.
6. Внимателно преклопете ја празната половина преку полната страна користејќи шпатула.
7. Префрлете ја во чинија со лизгање и прелијте ја со свежо направеното гвакамоле.
8. Сервирајте веднаш додека е топло.
ЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА
П: Можам ли да заменам или додадам други состојки?
О: Да, овој омлет е прилично разновиден. Можете да додадете зеленчуци како печурки, спанаќ или домати, или да вклучите сирење за дополнителни протеини. Само имајте предвид дека додавањето состојки може да влијае на погодноста на рецептот за слабеење.
П: Дали овој рецепт може да биде безглутенски?
О: Да, овој рецепт е природно безглутенски бидејќи не содржи состојки базирани на пченица. Сите наведени состојки (јајца, зеленчуци, маслиново масло и зачини) се без глутен.
П: Како можам да ги чувам остатоците?
О: Иако омлетите се најдобри кога се свежо подготвени, можете да ги чувате остатоците во херметички затворен сад во фрижидер до 24 часа. Се препорачува гвакамолето да се чува одделно за да се спречи оксидација.
П: Како да го подгреам овој рецепт?
О: Најдобар начин да го подгреете овој омлет е во тава што не се лепи на ниска температура 1-2 минути од секоја страна. Подгревањето во микробранова е можно, но може да го направи омлетот гумест.
П: Можам ли да користам друг вид маринада?
О: Овој рецепт не бара маринада. Сепак, можете да го подобрите вкусот со додавање различни билки и зачини во изматените јајца, како сушени билки, црвена пиперка или лук во прав.
П: Има ли некои здрави додатоци на овој рецепт?
О: Можете да ја зголемите нутритивната вредност со додавање зелени лиснати зеленчуци како спанаќ или кељ, или да вклучите зеленчуци богати со протеини како печурки. Рецептот е веќе здрав со употребата на маслиново масло и авокадо за здрави масти.
Стандардни Нутритивни Вредности
Макронутриенти:
Калории: 385
Протеини: 19г
Јаглехидрати: 15г
Влакна: 7г
Масти: 31г
Микронутриенти:
Витамин А: 1850 IU
Витамин Ц: 95мг
Калциум: 89мг
Железо: 3.2мг
Магнезиум: 48мг
Калиум: 685мг
Оптимизирани Вредности за Мускулна Маса
Макронутриенти:
Калории: 449
Протеини: 28.5г
Јаглехидрати: 21г
Влакна: 8г
Масти: 35г