Овес од тиква преку ноќ
Состојки:
- Овесни снегулки: 40g
- Пире од тиква: 120g
- 1 лажица јаворов сируп
- 1 лажица чиа семки
- Бадемово млеко (количина по потреба)
- Зачини: цимет, морско оревче
Начин на подготовка:
Измешајте ги сите состојки во сад, додадете бадемово млеко според потребната конзистенција и измешајте повторно. Покријте го садот и ставете го во фрижидер преку ноќ. Уживајте го овој вкусен и здрав пудинг следното утро.
Прилагодување за мускулна маса:
- Додадете 1 мерка протеин во прав за дополнителни протеини.
- Можете да додадете и 1 лажица путер од ореви или бадеми за зголемени масти и калории.
Најчесто поставувани прашања:
Може ли да заменам или додам други состојки?
Да, можете да додадете банана, ореви, брусница или други овошја и јатки по желба.
Може ли овој рецепт да биде без глутен?
Користете сертифицирани овесни снегулки без глутен.
Како можам да ги складирам остатоците?
Чувајте го пудингот во фрижидер до 2 дена во затворен сад.
Како се загрева овој рецепт?
Можете да го консумирате ладен или малку да го загреете пред консумација, додавајќи уште малку млеко ако е потребно.
Може ли да користам друг тип на засладувач?
Да, мед или агаве сируп се одлични алтернативи за јаворовиот сируп.
Нутритивни Вредности (по оригинален рецепт):
Макронутриенти:
- Калории: 250 kcal
- Протеини: 6 грама
- Јаглехидрати: 40 грама
- Влакна: 8 грама
- Масти: 6 грама
Микронутриенти:
- Витамин А: 5000 IU
- Витамин Ц: 3 мг
- Калциум: 100 мг
- Железо: 2 мг
- Магнезиум: 70 мг
- Калиум: 350 мг
Нутритивни Вредности (со прилагодување за мускулна маса):
Макронутриенти:
- Калории: 350 kcal
- Протеини: 20 грама
- Јаглехидрати: 40 грама
- Влакна: 8 грама
- Масти: 12 грама
Микронутриенти:
- Витамин А: 5000 IU
- Витамин Ц: 3 мг
- Калциум: 120 мг
- Железо: 2.5 мг
- Магнезиум: 90 мг
- Калиум: 380 мг