Заедница + здравје, како се поврзани и како влијаат на нас?

Во Peach Army, ние веруваме дека вистинското здравје и благосостојба се прошируваат надвор од храната што ја јадеме. Храна богата со сезонски свежи и локални намирници е од суштинско значење за да се чувствуваме навистина добро – дури еднакво, како вечера со најблиските или разговор со старите пријатели. Овие моменти го потхрануваат често заборавениот столб на здравјето: заедницата.

Лесно е да се занемари длабокото влијание што значајните врски можат да го имаат врз нашата севкупна благосостојба. Но, кога ќе земеме знак од традиционалниот источен пристап кон здравјето, учиме дека исхраната, движењето, внимателноста, спиењето, духовната благосостојба и, да, заедницата, се вреднуваат подеднакво.

Подолу, ги истражуваме придобивките од заедницата за благосостојба на целото тело, но прво кратка пауза со видеото од минатогодишните победнички што си освоија патување на Малдивите 🌴

ЗОШТО Е ВАЖНА ЗАЕДНИЦАТА?

Прифаќањето на нашата поголема заедница ни помага да се чувствуваме како дел од нешто реално, интегрирано и опипливо. Тие го продлабочуваат и усовршуваат нашето чувство за цел, го истакнуваат најдоброто од нас и ни помагаат да препознаеме, несомнено, дека припаѓаме. Зарем тоа не е она што сите го посакуваме?

Женската заедница игра клучна улога во промовирањето и одржувањето на здравјето од различни причини. Еве пет клучни причини зошто женската заедница е важна за здравјето:

 1. Поддршка и зајакнување: Жените често споделуваат уникатни животни искуства и предизвици, како што се бременост, менопауза и здравствени проблеми специфични за нив. Женската заедница обезбедува платформа за жените да се поврзат, да ги споделат своите искуства и да понудат поддршка и зајакнување една на друга. Оваа поддршка може да го намали стресот, да ја зајакне менталната состојба и да поттикне чувство на припадност, што е од суштинско значење за целокупното здравје.
 2. Здравствена едукација: Женската заедница може да послужи како вреден извор на здравствена едукација и размена на информации. Жените можат да разговараат за превентивни мерки, избор на здрав начин на живот и стратегии за управување со болести. Ова колективно знаење им дава моќ на жените да донесуваат информирани одлуки за нивното здравје и благосостојба.
 3. Застапување и подигање на свеста: Женските заедници често се залагаат за родово специфични здравствени прашања и ја подигаат свеста за теми како што се ракот на дојката, ракот на грлото на матката, здравјето на мајките и семејното насилство. Со здружување, жените можат да го засилат својот глас и да поттикнат позитивни промени во здравствените политики, финансирањето на истражувањата и јавната перцепција за здравствените проблеми на жените.
 4. Пристап до ресурси: Многу жени се соочуваат со бариери за пристап до здравствени услуги и ресурси, како што се финансиски ограничувања, културни стигми или недостаток на информации. Женската заедница може да помогне да се премостат овие празнини преку обезбедување информации за достапните ресурси, нудење поддршка за транспорт или грижа за деца и залагање за подобрен пристап до здравствените услуги.
 5. Ментално здравје и емоционална благосостојба: Жените може да наидат на уникатни предизвици за менталното здравје поврзани со општествените очекувања, хормоналните промени и животните транзиции. Женската заедница обезбедува безбеден простор за жените да разговараат за нивните грижи за менталното здравје, да бараат емоционална поддршка и да споделуваат стратегии за справување. Оваа мрежа за емоционална поддршка може да помогне во ублажување на стресот, намалување на ризикот од нарушувања на менталното здравје и подобрување на целокупната емоционална благосостојба.

Науката исто така го поткрепува ова. Студиите го откриваат длабоко влијание на социјалните односи врз нашето здравје, вклучително и пониски стапки на анксиозност и депресија, повисока самодоверба, поголема емпатија и повеќе доверливи и кооперативни односи. Според психологот Шелдон Коен, д-р, „животните социјални врски го зајакнуваат нашето добро расположение и ги ограничуваат нашите негативни, потиснувајќи го кортизолот и ја подобруваат функцијата на имунолошкиот систем под стрес“.

Плус, физичкиот контакт – од држење со рака до гушкање до секс – сето ова може да предизвика ослободување на хормони и мозочни хемикалии кои не само што го разгоруваат нашиот сензуален оган, туку имаат и други биолошки придобивки, како што се намален ризик од висок шеќер во крвта и заштита од стрес.

САКАШ ДА БИДЕШ ДЕЛ ОД АРМИЈАТА?

Додека продолжуваме да го храниме нашето тело, ум и дух, ве покануваме да ја прифатите трансформативната моќ на заедницата. Затоа ја создадовме нашата Армија – група жени, мајки, девојки собрани на едно место – живописни индивидуи и истомисленици за да ги споделиме нашите искуства и да дадеме поддршка за сите.

За да се придружите на нашите разговори за тренинг, нови оброци и вкусни рецепти, следете не на Инстаграм тука. За да ги видите нашите искуства, да најдете дневни инспирации, да добивате информации од Ана и да разговарате со тимот на Peach Army, придружете се на нашиот Fit Friday билтен БЕСПЛАТНО тука.

  Слични теми

  Кој тим си ти?

  Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.