Како да старееме наназад?
Стареењето е природен процес кој ни се случува на сите. Тоа е како патување каде што нашите тела и умови се менуваат малку по малку. Дали некогаш сме се запрашале зошто некои луѓе изгледаат поенергично и поживо како што стареат, додека други можеби се чувствуваат уморно или се помалку активни? Па, излегледа дека работите како што се одржувањето фит фигура, јадењето квалитетна храна и движењето играат голема улога во тоа како старееме. Во ова издание за “разбирање на стареењето”, ќе истражиме како фитнесот, исхраната и движењето се како клучеви што ги отклучуваат тајните зошто старееме на начинот на кој старееме. Значи, ајде да се нурнеме во возбудливиот свет на стареењето и да откриеме што нè тера да старееме!
РАСТЕТЕ ЈА СВОЈАТА ЦРЕВНА ФЛОРА
„Храната е една од најважните модификации кои влијаат на здравствениот век и квалитетот на животот“. „Тоа е суровина што го сочинува нашето тело, па сакаме да биде висококвалитетна и длабоко хранлива“. – Колин Кофи
За процут на цревниот микробиом, се фокусираме на инкорпорирање на пребиотици, пробиотици и полифеноли. Пребиотиците (кои се наоѓаат во храната како кромидот и бананите) ги хранат добрите бактерии во нашите црева, додека пробиотиците (кои се наоѓаат во храната како кисела зелка и кимчи) помагаат да се одржи разновиден и богат нашиот микробиом.
Земањето дневен, висококвалитетен пробиотик е уште еден лесен начин за дополнително поттикнување на исхраната на цревата. Помалку познати пребиотски моќници наречени полифеноли (присутни во бобинки, какао и чај) не само што ја поддржуваат микробиолошката рамнотежа, туку и се борат против дисбиозата – белег на стареењето во кое нашата разновидност на микробиомот опаѓа поради фактори како што се исхраната, намалената имунолошка функција и зголемена изложеност на антибиотици.
Поттикнете ја ХОРМОНСКАТА ХАРМОНИЈА + ВАШИОТ МОЗОК
Прифаќањето на здравите масти – како што се авокадото, оревите и чиа семето – е од суштинско значење за градење и стабилизирање на здравите хормони, влијаејќи на долговечноста преку промовирање на оптималната клеточна функција, одржување на метаболички баланс и намалување на ризикот од болести поврзани со возраста. Плус, омега-3 масните киселини се исто така врвна храна за мозокот. Тие можат да го подигнат нашето расположение, да ја подобрат меморијата и да го зајакнат невротрофичниот фактор (BDNF) добиен од мозокот – протеин кој игра клучна улога во развојот, функцијата и одржувањето на невроните во мозокот и периферниот нервен систем.
Растовите зеленчуци (карфиол, зелка, брокула итн.) се одлични за поддршка на функцијата на црниот дроб, детоксикација и излачување на вишокот хормони, вклучително и естрогенот (кој, доколку се акумулира, може да резултира со доминација на естроген, што доведува до хормонални проблеми од ендометриоза до неплодност).
Една шака од овие зеленчуци на дневна база е доволна.
МИТОВИ ЗА МЕТАБОЛИЗМОТ
Митот дека вашиот метаболизам се забавува како што старееме е токму тоа. Мит. Истражувањата покажаа дека од околу дваесет до шеесет години, нашиот метаболизам се изедначува – а најновото истражување всушност открива дека присуството на други фактори (како преоптоварување со преработена храна, ограничување на калориите или недостаток на дневно движење) се вистинските предизвикувачи за метаболичко забавување, наместо нашата возраст.
Како што објаснуваат тие, храната е како бензин за автомобил: ако не ставиме доволно бензин, нема да оди, а ако не го ставиме правилниот бензин во нашиот автомобил, нема да функционира исто така како што треба.
ВОСПАЛЕНИЕ И ИНФЛАМАЦИЈА
„Воспалението често е во причината [на здравствените проблеми] и е толку голем дел од нашиот процес на стареење“. „Затоа ја инкорпорирам функционалната медицина – конкретно со фокус на исхраната и исхраната“. – Др. Дата Томас
Како што вели д-р Дата-Томас, борбата против воспалението е составен дел на нашето здравје и стареење. Воспалението со низок степен може да доведе до развој на хронично воспаление: кога нашиот имунолошки систем е трајно „вклучен“ во режим на високо алармирање, го предизвикува нашето тело да испумпува хемикалии кои можат да ги оштетат нашите клетки. Вградувањето на органска, растителна храна и храна густа со хранливи материи (кељ, бобинки, ореви) може да помогне да се спречи воспаление на клеточно ниво.
Возраста е навистина само бројка и, за нас, е благослов да можеме да изградиме искуства, мудрост и издржливост. На крајот на краиштата, не се работи за тоа колку свеќи има на нашата роденденска торта, туку за нашата биолошка возраст (познато како возраста на нашите тела и клетки).