“Немам мотивација да вежбам” – сите сме биле таму

Ако сакаме да имаме поголема мотивација, важно е да престанеме да размислуваме за мотивација на начинот на кој сме научени.

Кога не сакаме да направиме нешто – особено нешто во што не сме се обиделе или не сме успеале порано – може да кажеме: „Не се чувствувам мотивиранa“.

За да продолжиме, можеби читаме цитати, слушаме музика или гледаме инспиративно движење со надеж дека ќе ја пронајдеме нашата искра.

Но, тука е проблемот: зајакнувањето на мотивацијата не функционира на тој начин.

Мислиме дека мотивацијата води до акција, кога – во реалноста – преземањето акција ја зголемува мотивацијата.

МИСЛИМЕ МОТИВАЦИЈАТА ВОДИ НА ДЕЈСТВО, КОГА — ВО РЕАЛНОСТ — ПРЕЗЕМАЊЕТО ДЕЈСТВА ЈА ЗГОЛЕМУВА МОТИВАЦИЈАТА.

Ако изгледа како заостанат процес, добро, би се согласиле. Речиси се чини неправедно што треба да се нурнеме во нешто дури и ако немате ментална поддршка и енергија. Но, така функционира.

Иако ние не го дизајниравме човечкото тело, можеме да си помогнеме да работиме со него за да се осигураме дека ако мотивацијата е ниска – или дури и не е создадена затоа што пробуваме нешто ново – сè уште можете да се подготвиме за успех.

Што е мотивација?

Мотивацијата доаѓа од латинскиот збор movere, што значи „да се движиш“. Значи, во теорија, има смисла дека мотивацијата ни помага да одите на места во животот.

Но, ако сакаме да се чувствуваме мотивирани, прво треба да се движиме (или, посоодветно, да преземеме акција), а потоа доаѓа мотивацијата.

Невронаучниците ја проучувале мотивацијата и откриле дека ако нашиот мозок може да ги разбере нашите предизвици, цели и пречки, тогаш поголема е веројатноста да имаме тип на ментална енергија потребна за да ги постигнеме нашите цели.

Би било одлично да имаме многу мотивација, но тоа не е стандардниот режим за многу нови задачи. Кога пробуваме нешто ново или сакаме да постигнеме цел, се пали дел од нашиот мозок (десниот префронтален кортекс) што создава сомнеж и неверување. Нашиот мозок е способен да ни помогне да се справиме со светот, но непознатоста може да го намали нашиот нагон.

Ако сакаме поголема мотивација, треба да го допреме левиот префронтален кортекс, што ја зголемува менталната енергија и фокусот. Оваа друга страна е поттикната од надеж, инспирација и верување дека можете да успеете.

Што го дели возењето (левата страна) од нуркањето (десната страна)?

Нашиот мозок треба да ги разбере активностите што ќе ги преземе за да ја постигне целта и треба да се чувствува реалистично.

Ако можеме да го прифатиме овој концепт, ќе ја имаме потребната мотивација за да успееме со многу планови за исхрана и фитнес.

Зошто немаме мотивација за диета и фитнес

Опција 1: Сакамe да започнеме план и можеби да купиме книга или програма за исхрана. Можно е да се вклучиме во теретана. Но, никогаш навистина не започнуваме или добиваме импулс. Тоа е фрустрирачко од самиот почеток и се обвинуваме себеси.

Опција 2: Започнуваме план и се чувствуваме возбудени. Добиваме нова облека за вежбање, купуваме здрава храна и нуркаме со екстремна усогласеност. Веројатно гледаме и некој почетен успех. На крајот (обично околу 4-неделата), наеднаш сме ја изгубиле мотивацијата, речиси како да ни е исцицана од вашето тело. Одењето во теретана е потешко. Јадењето здраво повеќе не е моќ; наместо тоа, сега се чувствува стресно.

И во двете опции завршувате во слична позиција. Притисокот почнува да доаѓа до нас. Јадеме десерти или грицки кои не се дел од планот. Парче по дел, почнуваме да донесуваме одлуки за кои знаеме дека се помалку од идеални, и – како резултат – се откажуваме од визијата за она што сакаме да го постигнеме.

Па, зошто е толку веројатен исход кога нашата желба за промена е толку силна?

За разлика од повеќето книги за диети, нема да предлагаме детоксикација, да ви кажеме да купите додаток или да препорачаме „една промена што ќе поправи сè“.

Понекогаш проблемот е самиот план, без разлика дали е погрешен 4-неделен поправка или план за исхрана што не е дизајниран за нашето тело.

Поголемиот проблем е што ни недостасува основен концепт што ни овозможува да успеете.

Мотивацијата е реална, но потпирањето на неа веројатно ќе доведе до фрустрација и неуспех.

Зошто ја губитеме мотивацијата. Постојат две основни причини кои го отежнуваат потпирањето на мотивацијата. Наместо да размислувамее за мотивацијата како скок или прв чекор, помислуваме на тоа како полнење гориво.

Многу е поголема веројатноста дека мотивацијата ќе не задржи и ќе ни помогне да ги достигнеме нашите цели, наместо да ни помогне да започнете. За среќа, да започнеме не значи да ги уништиме едномесечните тренинзи или да ги јадеме сите суперхрани. Тоа е многу полесно, но бара од нас да го преиспитаме нашиот типичен пристап.

Нашиот мозок е неверојатен, но ако сакаме да го направиме да работи за нас, корисно е да знаеме како функционира.

Како што споменавме, акцијата ја зголемува мотивацијата. Нашиот мозок е дизајниран да ја зголеми мотивацијата за работите за кои сме сигурни, сме се обиделе и ги разбираме. Навиките што ги градиме создаваат јамки за повратни информации што го олеснуваат нивното повторување. Навиките што не сме ги изградиле се потешки. Значи, треба да размислиме како можеме полесно да изградиме навика пред да започнеме нов план.

Мотивацијата ќе дојде…ако си ги дадеме вистинските алатки.

Има уште една важна причина зошто е тешко да се потпреме на мотивацијата кога започнуваме програма. Областа на нашиот мозок што ја контролира мотивацијата и волјата е истиот дел од нашиот мозок кој исто така се справува со секојдневните задачи, краткорочната меморија и фокусот.

Ако навистина сакаме да го трансформираме нашето тело, најважниот план не започнува со нашето тело или план за оброци, туку со пристап кој ќе го зајакне нашиот ум.

Наука за зголемување мотивација

Многу години, научниците се обидуваат да откријат како да ја зголемат мотивацијата.

Тоа се постигнува со намера и посветеност – два дела кои ги претвораат нашите цели во јасна рамка за која нашиот мозок може да се возбуди. Ако можеме да го обучиме нашиот ум да ги разбере нашите цели (и што ќе направиме за да ги постигнеме), можеме да поттикнете мотивација.

Тоа е разликата помеѓу визуелизирање на целта на начин на кој нашиот лев префронтален кортекс се осветлува и ни дава моќ да истраете и да успеете, или десниот префронтален кортекс да не затвори.

Ова може да изгледа како шега, но фактите се непобитни: има безброј студии кои покажуваат како преземањето обврска – и по можност запишување на нашите намери во конкретни детали – ја прави многу поголема веројатноста дека не само што ќе останеме на задачата, туку и ќе постигнеме нашите цели.

Тоа е психологија на однесувањето, и иако не е толку секси како плановите за оброци и нови тренинзи, ако прво преземеме обврски, тогаш тие планови ќе станат поефикасни.

Истражувањето од British Journal of Health Psychology сугерира зошто ова ја прави работата подобро отколку „штотуку да започне“. Научниците се фокусираа на помагање на луѓето да станат поконзистентни со тренинзите. Во експериментот, една група го следеше своето вежбање [контролната група], а друга група следеше вежбање, но исто така се обиде да ја зголеми мотивацијата [групата за мотивација] читајќи за тоа како вежбањето спречува болести. Идејата овде беше дека вашиот мозок може подобро да разбере зошто вашата цел е толку важна.

Третата група [групата на намери] го направи истото како и мотивациската група, но тие исто така мораа да ги специфицираат своите намери на следниов начин:

Во текот на следната недела, ќе учествувам во најмалку 20 минути енергично вежбање на [ДЕН] во [ВРЕМЕ] на/во [МЕСТО].

Резултатите? „Усогласеност“ се сметаше за вежбање 1 пат неделно. Во групата за контрола и мотивација, околу 35 проценти од учесниците вежбале, барем еднаш неделно.

Што се однесува до групата на намери, тие имаа неверојатна стапка на усогласеност од 91%.

Други истражувања, како што е работата направена во Норвешка, покажаа дека оние кои формулираат план за нивната исхрана се хранат поздраво.

Како да ја зголемиме мотивацијата

Ако сакаме да ја зголемите нашата мотивација, можеме да преземеме неколку чекори. Истражувачите од Австралија открија дека бавното движење ни помага побрзо да ги постигнете нашите цели. Наместо да се обидуваме да совладаме повеќе навики, поефективно е да преземеме пристап чекор по чекор, како што е градење една навика во исто време. Ова помага да се намали когнитивното оптоварување, што значи дека нашиот мозок може да научи навика и да ја зголеми мотивацијата.

На едноставен англиски јазик: кога нашиот мозок има помалку за обработка, ни олеснува да јадеме повеќе зеленчук или постојано да го наоѓаме патот до теретана.

Кога создаваме големи задачи (ќе изгубам 20 килограми), нашиот мозок се потпира на преседан. Значи, освен ако претходно не сме успеале во оваа цел, тогаш постои можност нашиот мозок да не потсети на потсвесно ниво на минатите неуспеси, а тоа може да предизвика научена беспомошност. Доволно неуспех и ќе очекуваме неуспех.

Наместо тоа, ако можеме да се фокусираме на остварливи мали цели, да најдеме начини да разјасниме зошто се важни и да поставиме намери, тогаш сме создале средина за добри навики, помалку стрес и повеќе мотивација.

Сè уште треба е да работиме напорно, да вложиме труд и да останеме доследни. Но, кога ќе ја направиме нашата цел едноставна, јасна и лесна за следење, го зајакнуваме процесот што го прави успехот поверојатна опција.

Можеби изгледа основно или дури и смешно. Но, за кратко време, нема да се грижиме за изгубената мотивација. Тренирањето на нашиот мозок за успех ќе изгради начин на размислување што ќе не води кон успехот

Ако ти се допадна овој текст имаме добри вести за тебе: неделен newsletter FIT FRIDAY.

Сите работи што ТРЕБА да ги правиш спакувани во неделен newsletter и направени посебно за тебе. Во FIT FRIDAY ќе добиеш БЕСПЛАТНИ вежби, рецепти и бонуси!

Остави го твојот меил подолу и почни со грижа за себеси и своето тело. Ти го заслужуваш тоа!

    Слични теми

    Кој тим си ти?

    Доколку си жена, избери “жени“ доколку си маж, избери “мажи“ за да бидеш додаден/а во правата програма и група.