7 најдобри намирници богати со антиоксиданси
Ако постои една позитивна промена која речиси секој може да ја направи за целокупното здравје, тоа е да се намали хроничното воспаление. Овој физички процес е основата на сите видови непожелни здравствени проблеми, од “крцкави” зглобови до автоимуни состојби како улцеративен колитис и лупус. Дури и срцевите заболувања и проблемите со менталното здравје се поврзани со високо ниво на системско воспаление! Стресот, загадувањето на животната средина, лошата исхрана, недостатокот на сон и мноштво други факти од современиот живот придонесуваат за постојано покачени нивоа на внатрешна возбуда. За среќа, јадењето храна богата со антиоксиданси може да помогне.
Ние не сме немоќни во битката против воспалението, а вклучувањето на вистинската храна е клучна тактика за скротување на огнот – како храна богата со антиоксиданси. Истражувањата покажуваат дека овие соединенија добиени од диета ги чистат клетките од штетните слободни радикали – AKA високо реактивни, нестабилни атоми кои предизвикуваат воспаление.
Еден начин да ја забележите храната богата со антиоксиданси е да барате светли бои, како кај темноцрвените домати, темно виолетово грозје или лиснато зелена боја. Некои истражувања покажуваат дека колку е побогата бојата, толку повеќе антиоксиданси содржат оваа природна храна. Можете да почнете од таму, или можете да ја искористите оваа листа на седум најдобри намирници богата со антиоксиданси за борба против воспалението.
Диви боровинки
Сите бобинки се богати со антиоксиданси, па затоа не можете да погрешите со јагоди, малини, капини и многу повеќе, но боровинките се особено одличен избор за разбивање на воспаленија. Соединенијата на антоцијанините кои им ја даваат својата препознатлива виолетово-сина боја се поврзани со спречување на хронични здравствени проблеми како што се кардиоваскуларни болести, рак и дијабетес.
Ако навистина сакате да ги зголемите антиоксидансите, навалете! Некои истражувања покажуваат дека дивите боровинки содржат три до пет пати повеќе антиоксиданси од обичните боровинки. Јадењето една чаша диви боровинки обезбедува вкупно 13.427 антиоксиданси, околу 10 пати повеќе од препорачаното.
Домати
Исечете ги, мелете ги или пржете ги – како и да ги подготвувате доматите, тие имаат многу антиоксиданси. Овие црвени плодови (или зеленчук, во зависност од тоа кого прашувате) се богати со неколку соединенија за борба против слободните радикали, вклучувајќи ликопен, витамин Ц, бета-каротен и бројни флавоноиди.
Моќта на ликопенот во доматите е проучена како потенцијален антиканцероген агенс.
Зелен чај
Покривме сино и црвено – сега што е со зелената боја? Зелениот чај е одличен извор на антиоксиданси. Без разлика дали ќе го испиете ладен или топол, ќе добиете неверојатни здравствени придобивки. Антиоксидансите наречени катехини во зелениот чај имаат антиканцерогени и антиинфламаторни својства.
Портокали
Како што веројатно знаете, цитрусните овошја се преполни со витамин Ц. Она што можеби не го сфаќате е дека овој секојдневен витамин е моќен антиоксиданс кој може да има улога во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести, мозочен удар, васкуларна дисфункција, мозочен удар и некои видови на рак. Без разлика дали пиете утринска чаша сок или уживате во парчиња портокал додадени во салата, вие додавате во вашиот антиоксидативен арсенал.
Спанаќ
Спанаќот е добро познат по своите хранливи материи како железо и витамин К, но нутритивниот профил на овие лиснати зеленило оди уште подалеку. Спанаќот е преполн со различни антиоксиданси, вклучително и кемпферол, кверцетин, лутеин и зеаксантин. Лутеинот и зеаксантинот се поврзани со подобрување на видот и здравјето на очите, кемпферолот може да промовира превенција од рак, а кверцетинот често се наведува за зајакнување на здравјето на срцето.
Кафе
Вашиот утрински пијалак е уште еден силен извор на антиоксиданси. Неговата способност за борба против воспаление е поврзана со хлорогени, кофеински, ферулични и n-кумарни киселини. Една студија покажа дека овие конкретни антиоксиданси се позастапени во кафето отколку во другите антиинфламаторни пијалоци како зелениот чај и црвеното вино.
Сепак, не сите зрна се подеднакво преполни со моќ да го смират воспалението. Истата студија откри дека видот Робуста содржи најмногу антиоксиданси – речиси двојно повеќе од зрната Арабика. Ако антиоксидансите се нешто што би сакале во вашето кафе, проверете ја етикетата на пакувањето на зрната кафе за да бидете сигурни дека ја купувате оваа сорта.
Темно чоколадо
Зарем не е убаво кога вашиот десерт доаѓа со здравствени придобивки? Темното чоколадо содржи многу антиоксиданси – особено флавоноиди. Овие супстанции може да имаат улога во здравјето на срцето и превенцијата од рак.
Колку е потемна чоколадата (како кај нас, толку е поголема содржината на какао), толку повеќе антиоксиданси веројатно ќе содржи. Но, ако не можете да го издржите горчливиот вкус на супертемното чоколадо, побарајте процент на какао од 70% или поголем. Сè уште ќе добиете антиоксидантни придобивки во повкусно, чоколадно пакување.