10 трендови за здрава исхрана во 2024
Одржливо, еколошки-свесно јадење, заштеда на пари и многу растенија ќе бидат на менито за сите нас следната година.
Изминатата година имаше неколку значајни моменти за храна: кој би можел да заборави на “girl diner”, велнес снимки за зајакнување на имунитетот и урда и кисели краставички во апсолутно сè? Оваа година можеме да се радуваме на новите возбудливи кулинарски иновации што не чекаат.
Многу од тие иновации почнуваат од тековните истражувања кои ја нагласуваат улогата на храната и исхраната во ризикот од развој на хронични болести и како исхраната влијае на секојдневното функционирање, нивото на енергија, па дури и на расположението и менталното здравје. Експертите предвидуваат дека ќе има континуиран акцент на новата и подобра храна од растителна основа, како и на оние кои ги штитaт нашите црева со пред-, про- и пост-биотици.
Еве неколку трендови што тимот на Peach Army ги забележа во првиот квартал од 2024:
1.Буџет оброци
Цените на храната почнаа да стагнираат со поскапување, но сè уште не се како што беа порано. Сепак, постои златна средина за домашните готвачи. Цените на сите прехранбени производи се очекува да се зголемат за 1,2 отсто во 2024 година, според податоците на американското Министерство за земјоделство (USDA), но иако се очекува трошоците за јадење далеку од дома да пораснат за речиси 5 отсто, цената на јадењето дома се очекува всушност да падне малку. Супер вест, нели?
„Многу луѓе, особено луѓето со поголеми семејства, ќе мора да бараат економични опции за да останат на буџетот“, според истражувањата. „Дефинитивно мислам дека луѓето повнимателно ќе внимаваат каде ги ставаат своите средства за храна“. Евтините извори на протеини, како конзервираната риба, конзервираните грав и мешунките, би можеле да останат популарни, додека поскапите парчиња месо може да ги оставиме за посебни прилики или прослави” – сподели со нас една 35 годишна Скопјанка.
2.Повеќе протеини, помалку месо
“Ако не јадам месо, каде ќе најдам протеин?”
На таа забелешка: во 2023 година, опциите за месо од растително потекло најбројни. „Трендот на протеини е тука да остане во 2024 година, но мислам дека купувачите се повеќе гледаат подалеку фрижидерот со месо, па дури полицата со месо од растително потекло“, сподели со нас 24 годишна Скопјанка. Наместо тоа, тие ќе посегнат по цели извори на храна како јајца, тофу, урда, грав, па дури и леб за да ги исполнат своите протеински цели, додава таа. За многумина, ова се однесува на две грижи: оние на животинската и еколошката етика и оние за заштеда на пари.
3.”Риба и морско” од растително потекло
Она што започна како посни опции, растителна морска храна преку вегетаријански суши ролни и слично, станува целосно реосмислување благодарение на трендот на риба во конзерва што започна во 2023 година. Како одговор на ова, брендовите за пакувана храна од растително потекло носат вегетаријанска и веганска опција на своите потрошувачи: свои верзии на солената закуска во форма на моркови како димен лосос, печурки со вкус на морска трева и зачини и коренест зеленчук во ролни за суши и poke bowls.
4.Вода – помалку пластика = помалку загадувања
Колку пати досега си рециклирала пластично шише со вода?
Интересот за минимизирање на отпадот од храна во корист на зачувување на животната средина ќе продолжи од 2023 година, овој пат со фокус на одржливи извори на вода. Еден од овие трендови: новите брендови за вода користат вода од овошни нуспроизводи кои инаку би биле фрлени. Новата регенеративна органска сертификација исто така бара иницијативи за здравјето на почвата кои ќе помогнат да се зачува водата. Дополнително, невладините организации ја покажуваат својата поддршка за одгледуваните остриги за да овозможат природно филтрирање на водата преку аквакултурата и обновување на крајбрежните екосистеми.
5.Храна како лек
Ако сè уште не сте платиле над 400 денари за сок за зајакнување на имунитетот, направен во вашата локална продавница за смути, имате среќа – има многу време да го надминете трендот.
Функционалната храна или храна како лек е „храна што обезбедува здравствени придобивки надвор од основната исхрана, покажувајќи специфични здравствени или медицински придобивки, вклучително и превенција и третман на болести“, според дефиницијата позади овој израз.
Некои други примери на храна како лек вклучуваат јаткасти плодови и млеко што содржат магнезиум за релаксација на мускулите, или чоколадо со додадена камилица и валеријана за потенцијално подобрен сон. Има и безброј намирници збогатени со пробиотици и влакна за здравјето на цревата. Специфичните хранливи материи како влакна [кои се наоѓаат во гравот], антиоксидантите [кои се наоѓаат во агрумите] и пробиотиците [кои се наоѓаат во ферментирана или кисела храна] се одлични примери за работи што треба да ги бараме во нашиот следен оброк.
6.Холин
Витаминот Д, магнезиумот и колагенот беа во центарот на вниманието во 2023та, а оваа година холинот добива повеќе популарност. Холинот е хранлива материја потребна од мозокот и нервниот систем за регулирање на расположението, меморијата и контролата на мускулите. Дополнително, помага во формирањето на мембраните околу клетките на телото, и иако црниот дроб произведува мала количина, најголемиот дел од холин се апсорбира преку извори на храна како говедско месо, пилешко, јајца и брокула.
Холинот е исто така особено важен за време на бременоста, бидејќи помага да се поддржи правилниот развој на мозокот и ‘рбетниот мозок. Повеќето луѓе не добиваат доволно од оваа хранлива материја и не е секогаш во пренаталните додатоци.
7.Храна за цревната флора
Да, и нас ни звучи чудно.
Луѓето се заинтересирани да се грижат за здравјето на цревата, иако сè уште има многу прашања околу тоа која храна е најдобра и дали да земаат додатоци. Здравјето на цревата ќе продолжи да биде растечка област на интерес во годините што доаѓаат бидејќи е воспоставена врската помеѓу здравјето на цревата и целокупното здравје на телото. Всушност, истражувањата поддржуваат дека здравиот цревен микробиом може да има придобивки надвор од дигестивното здравје и може да го поддржи здравјето на мозокот, расположението, спиењето, да го намали ризикот од болести и многу повеќе.
Пробиотиците – кои вклучуваат јогурт, кефир, кисела зелка, ферментирани сирења, мисо, кисели зеленчуци, па дури и пијалоци како комбуха – отсекогаш биле први на список. Пребиотиците исто така се богати со влакна и се исто толку важни за одржување на здрав микробиом, поради што предвидуваме дека тие ќе бидат ѕвездата во подем на нишата во 2024 година.
Пребиотиците, еден вид влакна кои се наоѓаат во растителната храна, делуваат како храна за пробиотиците и можат да ја поддржат здравата цревна микробиота. Можете да ги најдете во банани, боровинки, овесна каша, спанаќ и кромид. Како и со повеќето хранливи материи, вашата најдобра опција е да го промените внесот на овошје, зеленчук и цели зрна.
8.Вештачки засладувачи?
Можеби конечно дојде време империјата на алтернативни засладувачи да го види својот пад. Со неодамнешното објавување на проценката на Светската здравствена организација (СЗО) за здравствените ризици од аспартамот, особено за тоа што е потенцијален канцероген, – дури и љубителите на диетална кока-кола се мислат два пати дали да посегнат по нивниот омилен пијалок. Се разбира, вистинскиот шеќер е исто така дискутабилен, поради сопствените потенцијални опасности, така што најдобрите преостанати опции се да се даде приоритет на природните засладувачи (сируп од урми, на пример) или целосно да се изгуби сладоста во вкусот на другите примамливи вкусови кои претставуваат помалку закана.
9.Зачини
Кога сме веќе кај зачинот, оваа година расне трендот на зачинето и луто. Веќе видовме дека овој тренд полека расте со зголемувањето производи кои содржат чили пиперка или васаби зачин. Да се надеваме дека големите компании ќе претворат некои од нивните магични комбинации на вкусови во поздрава храна, сепак чипсот не е идеален.
Според истражувањата, зачинетите, “пиперка” опции ќе бидат меѓу смелите профили на вкус што ќе ја заменат сладоста и на менијата.
10.Вкусовите од светот
По неколку години нарачување пица, бургери и топло ладно за време на периоди на карантин, луѓето имаат желба за нови и разновидни јадења. Таканаречена кујна од трета култура, чии егзотични вкусови убаво се врзуваат со гореспоменатиот потфат за смело непце. Некои примери на овие јадења – кои може да ги забележите на менијата на рестораните, ако веќе не сте ги забележале – вклучуваат рамен супа, пијалок со боба топчиња и азиски специјалитети, меѓу другите.
Кој тренд најмногу ти се допадна а кој едвај чекаш да го пробаш?