Зелена диета: Зеленчук кој го забрзува метаболизмот
ЗОШТО НИ ТРЕБААТ 4-6 порции на ден и КАКО ДА СТАНЕМЕ КРЕАТИВНИ Не постои ниту еден краток пат кога станува збор за создавање на просперитетно тело – различноста е клучна – но во ситуација на пустински остров, јадењето зеленило е најдлабокиот начин да го трансформирате вашето здравје. И ние не зборуваме за 5-6 листа марула и застрашувачки мала споредна салата со парче краставица и домат; вистинската магија се случува на околу 4 до 6 порции секој ден.
Зошто овој зеленчук е клучен
Со секое залче органски зелен зеленчук, го менуваме нашиот микробиом и се приближуваме до просперитетно, моќно и ефикасно тело. Овој внатрешен екосистем е контролен центар за нашиот метаболизам, апсорпција на хранливи материи, расположение, сознание, нивоа на енергија, либидо и хормони. Добрата вест е што диетата игра огромна улога во функционирањето на микробиомот – и најмногу ги сака влакната. Растителните влакна можат да се пофалат со еден до два удари за телото: нерастворливите влакна работат како четка за чистење, чистејќи долж гастроинтестиналниот тракт и ослободувајќи го телото од вишокот естроген, воспалителни својства и метаболички отпад од системот; растворливите влакна, во меѓувреме, ги хранат симбиотските бактерии за да ги балансираат хормоните, да промовираат микробна разновидност и да ги контролираат желбите.
Со менување на пејзажот на бактериите, лиснатото зеленило има моќ да го „истисне“ низата работи кои влијаат на нашето црево: стресот, на пример, се покажа дека го менува микробиомот, но ветувачките студии покажуваат дека исхраната богата со влакна може да се бори против негативни ефекти. Дури и повремен коктел или помфрит полесно се балансира преку диета богата со влакна, според здравствените експерти. „Тоа е отсуството на хранлива храна наместо присуството на не толку добри работи што обично доведува до осиромашен микробиом“, велат тие.
Сојузник во дигестивниот пат
Покрај влакната, овие зеленчуци ја поттикнуваат виталноста на секое место додека нашето тело ја апсорбира храната. Дигестивните ензими, распространети во мрежата на хранливи материи на растенијата, ја стимулираат жолчката и киселоста во устата и желудникот. Ова е клучен чекор за целосно апсорпција на хранливите материи – чиј недостаток предизвикува таложење на ферментирана, несварена храна и вишок надуеност. Покрај тоа, фактот дека зелените се жива храна и богата со вода значи дека тие дејствуваат како еден вид систем за наводнување на дебелото црево. Помислете на острите вртења на дебелото црево и дебелото црево како лизгалка, што бара хидратација за да се олесни излегувањето на отпадот и да се осигурате дека нема застојани токсини и вишок слуз што се лепи на ѕидовите. Скорешните истражувања ни ги носат следните закчучоци: „Мислев дека јадам „здрава храна“ како крекери без глутен и тост од авокадо. Но, на таа храна им недостасува вода и хидратација“, „Тие содржеа влакна, но не ми помагаа на моите проблеми со „редовноста“, што беше огромен дел од мојата цревна нерамнотежа и воспалението што се појави на моето лице. Мислев дека имам проблем со кожата, но всушност тоа беше проблем со цревата. Преплавувањето на мојата исхрана со храна богата со вода (и храна богата со растителни влакна која исто така содржеше вода) му помогна на моето тело да заздрави и ребалансира и мојата кожа постепено да се расчисти“.
“Јадење” сонце
Би било неисправно да се прескокне најочигледната суперсила на зелената боја: хлорофилот. Зелениот пигмент е еден од најмоќните извори на детоксикација на планетата, а растенијата го користат за да ја заробат светлината потребна за фотосинтеза, генерирајќи кислород. Со консумирање на хлорофил, ние активно ја апсорбираме сончевата енергија и кислородот, двете компоненти на животот. Целосниот опсег на неговите лековити моќи допрва треба да се истражи, но неговите својства го поддржуваат обновувањето на оштетеното ткиво, градењето крв, зголемувањето на цревната флора и подобрувањето на фазата II на функцијата на црниот дроб.
Пред сè, лиснатите зеленило се храна со високи вибрации што помагаат да се создаде целосно функционално тело. Сочни, живи, богати со вода, оксигенирани растенија се рефлектираат назад во телото и не оддалечуваат од маркерите на болеста: воспаление, дехидрација, летаргија и стрес.
Ставање растенија во пракса
Додека набројувањето на нутриционистичката биографија на зелената боја може да не направи делумно стручни, идејата за „влегување во зеленилото“ може да се чувствува застрашувачка во пракса. Уште полошо, можеби мислиме дека единствениот начин да ја внесеме количината што ни го менува животот е да прибегнеме кон монотон циклус на салати.Целта на Peach Army е да ги направи оброците богари со хранливи материи креативно и радосно искуство, а ние го најдовме најдобриот начин да го направиме тоа, со преземање ризици и проширување на нашиот репертоар со зеленило секаде каде што е можно. За нас, тоа значи да вклучиме сезонски состојки, кои се локални и најважно достапни за сите.
Подолу, споделуваме неколку зеленила што можете да ги пробате нареден пат кога ќе ги видите на пазар или во продавница, и најважно колку позелено, толку подобро за нас.
5 скриени “зелени богатства” и што да правите со нив
Швајцарска блитва
Големиот лист налик на лепеза и издржливото стебло ги прави блитвата и нејзините многубројни сорти како природна тортиља; искористете ја нивната цврстина и изобилен извор на витамин К со тоа што ќе ставите исечени краставици, моркови, маслинки, ротквици и додадете една дарежлива лажица хумус и цацики. Зголемете го вкусот со билки и зачини како копар, анасон, магдонос и сол од целер.
Микрозелени
Следејќи ја поговорката, малите, но моќни, микрозелени се поконцентрирана (а со тоа и повеќе хранлива) верзија на нивниот зрел колега – според некои проценки, нивната хранлива содржина може да биде и до 40 пати посилна од матичната билка. Цилантро микрозелени полиња на врвот на сад со тестенини од леќа или грашок наслоен на сендвич со зеленчук се две вкусни можности. Посипете ги на сè, од манџа до смути.
Никулци од глуварче
Глуварчето е најдобро познато по своите својства за детоксикација и неговата посебна горчина. Исто така, обезбедува железо, магнезиум, бакар и фолати, како и витамини А, Е, К и Б1 до 3. За да имате корист од чудото на фитонутриенти, направете билна инфузија од корен од глуварче. (За да се осигурате дека сте впишале доволно влакна, користете сиров зеленчук како основа за салата, прелијте го со висококвалитетно маслиново масло и додадете лимон за кисела осветленост)
Никулци од ротквица
Врвовите на корените се некои од најгустите делови на растението со хранливи материи, со сложени вкусови и богато чувство во устата. Попржете со маслиново масло и многу лук како или ситно исецкајте и посипете малку печени моркови. Тие, исто така, функционираат многу добро како основа за супа: започнете со супа, додадете алги или комбу, измешани со зеленчук и вода. Или, исецкајте ги и употребете ги наместо млад кромид во мисо супа. Или, за супа на база на тиква, додајте лук, ѓумбир и потоа преклопете ги со никулците.
Цикорија
Цикоријата е горчлива со сигурност, но тоа е нејзината супермоќ, која ја стимулира жолчката и ја намалува желбата за шеќер. Radicchio, разновидна цикорија, има добар вкус исечкано на парче пица – горчината додава кул пресврт на питата со црвен сос – или, создадете едноставна салата со зелена салата, зрнест сенф, маслиново масло , јаткасти плодови и семки.