Материјал 1, Тема 1
Во тек

ХРАНА

февруари 22, 2024

ПОЈАДОК: ПИТА ОД ТАВА

Калории 614 kcal

Состојки
  

  • 1 страк праз
  • 1 помал морков рендан
  • 2 јајца
  • 4 лажици овес мелени овесни снегулки
  • 20-30 гр. Фета сирење
  • 1 лажиче сода бикарбона сол и зачини по желба
  • 1 лажица маслиново масло за пржење
  • ½ чаша вода
  • Сусам за наросување

Инструкции
 

  • Празот го сечкаме на најтенки парчиња, а морковот го рендаме. Во тава пржи ги малку прво зеленчуците со маслиновото масло и половината чаша вода се додека не омекнат а и водата да испари. Остави малку да се излади, а за тоа време во длабок сад измати ги јајцата заедно со овесот, фетата, содата и зачините. Оваа смеса прелиј ја врз изладениот зеленчук и стави на тивок оган да се крчка. Обликувај со лажица во кружна форма како за пита, можеш да поклопиш малку со капак за побрзо да се испече. Нароси со сусамче одозгора, и комбинирај со чаша нискомаслен јогурт.

Исхрана

Калории: 614kcalЈаглехидрати: 49gProtein: 25gМасти: 36g
Го проба овој рецепт?Let us know how it was!

УЖИНА: ЦВЕКЛО САЛАТА ИЛИ ЗЕЛКА

Калории 135 kcal

Исхрана

Калории: 135kcalЈаглехидрати: 15gProtein: 2gМасти: 7g
Го проба овој рецепт?Let us know how it was!

РУЧЕК: СПАНАКОРИЗО

Калории 342 kcal

Состојки
  

  • 3 лажици жив ориз басмати ориз, или обичен или интегрален
  • 2-3 младо кромитче
  • Младо лукче
  • Бејби спанаќ или обичен свеж или смрзнат
  • Коцка супа од зеленчук
  • Зачини и билки по желба наша препорака – шарена сол, буковец, оригано, нане, магдонос
  • Сок од пола лимон и малку кора изрендана од лимонот
  • 30 гр фета сирење

Инструкции
 

  • Во подлабоко тавче прво потпржи ги исецканите кромитчиња и лукче (можеш по желба да ставиш и обичен кромид ситно насецкан). Штом омекнат додади го спанаќот кој можеш да го ставиш во што поголема количина сакаш, секако ќе се намали во текот на процесот. Басмати оризот се вари побрзо, а на интегралниот му треба повеќе време, така да штом омекне и спанаќот, додај го и оризот во тавчето но и коцката супа заедно со 300-500 мл вода во зависност од тоа каков ориз ќе избереш и колку време ќе му биде потребно за да се свари. Додај ги лимоновиот сок, кората и зачините по желба. Штом почне да врие, покриј го и промешувај од време на време. Штом е готов, сервирај во длабока чинија, искрши го фета сирењето одозгора, попрскај со малку маслиново масло и свежи билки по желба.

Исхрана

Калории: 342kcalЈаглехидрати: 48gProtein: 19gМасти: 8g
Го проба овој рецепт?Let us know how it was!

ВЕЧЕРА: ЛОСОС КИНОА

Калории 459 kcal

Состојки
  

  • 150-200 гр. лосос
  • 3 лажици киноа
  • Црвена пиперка
  • Кисели краставички
  • Лажиче сенф
  • Лажица грчки
  • Зачини по желба

Инструкции
 

  • Свари ја киноата, а лососот можеш да го пропржиш или пак да го испечеш, како ти е полесно така. Сите намирници ги редиш во еден длабок сад, мешаш и јадеш. Наздравјее!!!

Исхрана

Калории: 459kcalЈаглехидрати: 10gProtein: 43gМасти: 27g
Го проба овој рецепт?Let us know how it was!

ВЕЧЕРА (ВЕГЕ): ПАСТА ПРОТЕИНСКА СУПА

Калории 296 kcal

Состојки
  

  • 1 кромид
  • 1 морков
  • 1 пиперка опционално
  • 1 среден компир 120 гр.
  • 100 гр доматно пире или 250 мл доматен сос
  • Коцка супа од зеленчук
  • 300-500 мл вода по желба кој каква густина сака
  • Една рака интегрална паста
  • 5 лажици несварена леќа / или 10 сварена од тегла – црвена или зелена
  • Зачини по желба шарена сол, црвен бибер, буковец, лук во прав, нане, мајчина душица

Инструкции
 

  • Најпрво исецкај ги зеленчуците и стави ги кромидот, морковот, пиперката и компирот да се потпржат на 1 лажица маслиново масло колку да фатат боја и да омекнат малку. Истури го кај нив пирето или сосот од домати, коцката супа и водата . Доколку леќата е жива , тогаш стави повеќе вода за да се свари и леќата и пастата. Стави ги зачините и коцката супа и покриј со капак откако ги ставиш леќата и пастата, готви на оган се додека не се сварат сите состојки. Доколку леќата е од тегла, тогаш побрзо ќе ти биде готова вечерата.

Исхрана

Калории: 296kcalЈаглехидрати: 59gProtein: 12gМасти: 1g
Го проба овој рецепт?Let us know how it was!